mesleki-yeterlilik-belgesi-isteyen-meslekler
mesleki-yeterlilik-belgesi

29 Mesleğe Belge Zorunluluğu Geldi Artık İnşaat İşçisi Olmak İçin Belge Gerekli

Resmi Gazete’de “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ”  yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, bundan önce mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunmayan 29 mesleğe daha mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.

Ülkemiz iş kazaları bakımından maalesef pek de iç açıcı durumda değil. Her gün onlarca iş kazası yaşanan ülkemizde, iş kazaları sonucu pek çok kişi yaşamını yitirirken, yine pek çok kişi de hayatına engelli olarak devam etmek durumunda kalıyor. İş kazalarının kahir ekseriyeti ise tehlikeli iş kollarında yaşanıyor. Bunda iş yerinde alınmayan yahut eksik alınan önlemler kadar, yetkin ve kalifiye işçi çalıştırılmaması da önemli bir rol oynuyor.

Hem iş kazalarının önüne geçmek, hem tehlikeli sektörlerde kalifiye eleman çalıştırarak can kaybını ve yaralanmaları en aza indirmek adına, Resmi Gazete’de yayımlanan “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” önemli bir aşama olacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler

Resmi Gazete’de yayımlanan “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” ile mesleki yeterlilik belgesi gereklilik kapsamına alınan 29 meslek dalından bazıları şunlar. Frezeci, elektrik pano montajcısı, inşaat işçisi, liman kuru yük operasyon elemanı, köprülü vinç operatörü, orman üretim işçisi, otomotiv elektrikçisi, otomasyon sistemleri montajcısı, plastik enjeksiyon üretim elemanı, boyama operatörü ve tornacı…

Yeni tebliğ ile mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirilen bu 29 meslek kolunda çalışan kişilerin 1 yıl içerisinde mesleki yeterlilik belgesini edinmesi gerekmektedir. 1 yıl içerisinde mesleki yeterlilik belgesini almayan kişilerin çalıştırılması yasaklanacaktır. Buna rağmen mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçi çalıştıran işverenlere işçi başına 500 TL idari para cezası kesilecek.

Mesleki yeterlilik belgesi yerine geçen; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okulları ve üniversitelerin teknik eğitim ve mesleki eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için ve Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar için ayrıca bir Mesleki Eğitim Belgesi aranmayacağı deklare edildi.

Ayrıca Kontrol Et

Ülkemizdeki Bütün Bankalar

Türkiye bankacılık sektörü uzun yıllardır gelişmeye devam ediyor. Türkiye bankacılık sektörünün gelişerek yoluna devam etmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir