Etiket Arşivi: Tarih

İş Bankasının Sermayesi ve Kuruluş Hikayesi

Türkiye'de bankacılık tanımı Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemi ile başlar gelişimi bir buçuk yüzyılı aşkın bir evreyi kapsar. İlk yerli bankaların kuruluş ihtiyacının doğması ve ulusal boyutunun temelleri İkinci Meşrutiyet yıllarında atılmaya başlanmışsa da kurulan ilk serbest sermayeli bankaların kuruluş aşamasının gerçekleşmesi ulus devletin kuruluşu ile yaşıttır.

Daha fazla oku »

Antik Çağlarda Kurban

İlk çağlardan itibaren, tanrılara ya da ruhani varlıklara ibadet yahut yüceltmek için sunulan canlı, cansız varlıklara kurban adı verilmektedir. Farsça’da hediye anlamına gelen kurban kelimesi dilimize Arapça’dan geçmiştir. İslamı kabul eden Türk devletlerinde kurban ile eş anlamlı olarak “yagış” kelimesi kullanılmaktaydı. Aynı zamanda ilk Türk devletlerinde kurban ibadetine ise “Kutlu ve değerli …

Daha fazla oku »

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çok Bilinmeyen Yönleri

Tarihe damga vurmuş bir adam, bir komutan ve insan olarak bir şaheser; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok bilinmeyen yönleri nelerdir? Tarihe damga vurmuş bir adam, bir komutan ve insan olarak bir şaheser; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok bilinmeyen yönleri nelerdir? 1) Atatürk  gibi olmak. Hem insanlığından hem de liderliğinden etkilenen …

Daha fazla oku »
Kanuni Sultan Süleyman

At Eti Yiyen İmparator

Kanuni Sultan Süleyman’ın ezeli rakibi Şarlken’i tarih derslerinden bilirsiniz. Peki, bu Almanya, İspanya, Hollanda, Güney İtalya, Avusturya ve daha nice küçük büyük topraklara sahip Avrupa İmparatorunun koca ordusuyla 700 Osmanlı levendi karşısında bozulup perişan halde at eti yiyerek hayatta kalabildiğini bilir misiniz? Şarlken’in Cezayir Seferi Karadan Osmanlı ordusunun denizden Barbaros …

Daha fazla oku »

Defteroloji Nedir?

Defteroloji kelime anlamı olarak 15.ve 16. yy’dan kalma, tahrir defterlerine dayalı olarak yapılan çalışmaları tanımlamak için, kullanılan ve Osmanlı Tarihi ile ilgili araştırmalarda bir alt disiplin olarak tanımlanan alana verilen isim Defterolojidir. 1949’lu yıllarda başlayan bu alan Ömer Lütfü BARHAN tarafından keşfedilmiştir.1940 yılların sonunda günümüze kadar ulaşan bu alanın en …

Daha fazla oku »

Çaldıran Savaşının Önemi Nedir?

Osmanlı Devletinin zaferi ile sonuçlanan Çaldıran Savası imparatorluğun doğusunu kontrol alına almak ve siyasi birliğin sağlanması açısından önem arz eder. Aslında meselenin kökü Sıffin Savaşına kadar uzanır. Şiilerin Sünnilere olan düşmanlığını içeren bu savaştan sonra İslam dinine giren Türklerin Müslüman olması ve Sünni mezhebinden olması ve Şah İsmail’in Yavuz Selim’e …

Daha fazla oku »

Ahlaki Sistem; Ahilik Nedir ?

Ahilik Hacı Bektas-i Velinin tavsiye etmesiyle Ahi Evran tarafından kurulmuş bir teşkilattır. Anadolu halkının sanat, ekonomi ve sosyal yaşamını şekil veren bir teşkilattır. Bu teşkilatın amaçlarından biri insanların refahı, maddi ve manevi ihtiyaçları, toplumun birliği, düzeninin sağlanmasıdır. Ahiliğin kendi içinde kurul ve kuralları, bulunmaktadır. AHİLİK teşkilatı Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında …

Daha fazla oku »