petrol-fiyatlari
petrol-stoklari-petrol-fiyatlari

ABD’nin Petrol Stokları Zirve Yaptı Petrol Fiyatı Aşağıya Döndü

Amerika Birleşik Devletleri hali hazırda dünyanın en büyük petrol tüketicisi olmayı sürdürüyor. Bu durum, petrolün fiyatının belirlenmesinde petrol üreticisi ülkeler kadar ABD’nin de etkili olmasına neden olmakta. Amerika Birleşik Devletleri haftalık ham petrol stokları bir haftalık süreçte 1,6 milyon varil artış kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanan verilere göre bu artışla ABD’nin petrol stokları 525 milyon varile ulaştı. 1982 yılından bu yana ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından açıklanan petrol stoğu zirve noktasına ulaşmış oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin sahip olduğu petrol stoğunun zirve noktasına ulaşmasına rağmen beklentiler, haftalık bazda artışın 1,5 milyon varil değil, 3,1 milyon varil olması yönündeydi. Bu düzeyde bir artış yakalanamamasına rağmen petrol stoklarında meydana gelen artış sonrasında uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı aşağı yönlü seyretmeye başladı.

Petrol Fiyatlarında Düşüş Yüzde 1’e Yaklaştı!

ABD’nin petrol stoklarının tarihi zirvesine ulaşmasının ardından petrol fiyatlarındaki düşüş yüzde 1 seviyesini aştı. Brent ham petrolün varil fiyatı 75 doların altına sarktıktan sonra bu seviyeden bir miktar toparlanarak 77 dolar sınırının üzerine çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin petrol fiyatlarına olan etkisi stokların artması nedeniyle negatif yönlü olurken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) petrol üretim kısıtlaması anlaşmasına şu ana kadar riayet etmesi petrol fiyatlarının tutunmasını sağlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Enerji Bakanı tarafından yapılan açıklamada, petrol üretim kısıtlaması anlaşmasına, gerek OPEC üyesi ülkeler tarafından ve gerekse diğer petrol üreticisi ülkeler tarafından riayet edildiği kaydedilmişti. Anlaşmaya petrol üreticisi ülkelerin sadık kalmaya devam etmesi halinde petrol fiyatlarının gerilemesi beklenmiyor. Bununla birlikte Suudi Arabistan petrol bakanı geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, petrol üretim kısıtlaması anlaşmasına kısa vadede gerek kalmayabileceğini, zira 2018 yılı ortalarına doğru global çapta petrol talebinin artacağını ifade etmişti.

Bu durumun gerçeğe dönüşmesi; özellikle Suudi Arabistan gibi petrol zengini ülkelerin işine yarıyor. Zira geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerinde dolaşması nedeniyle Suudi Arabistan yönetimi derin bir krizin içerisine girmişti. Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın akabinde Suudi Arabistan da ülkedeki yatırımlara yeniden hız verdi. Kısa vadede petrol fiyatlarının 70 dolar sınırın altına inmesi beklenmiyor.

Ayrıca Kontrol Et

Ülkemizdeki Bütün Bankalar

Türkiye bankacılık sektörü uzun yıllardır gelişmeye devam ediyor. Türkiye bankacılık sektörünün gelişerek yoluna devam etmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir