Basın Yayın İllüstrasyonları

Basın-Yayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder.

Basın-Yayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder.

Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metnin içeriği hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalı, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilmelidir.

Gazete illüstrasyonlarında genellikle siyah-beyaz resimleme tekniklerinden yararlanılır. 

İllüstrasyonun bir sanat biçimi olarak en özgür uygulama alanı; kuskusuz, çocuk kitaplarıdır.  

Gazete, ansiklopedi, dergi ve buna benzer kitaplarda bulunan roman, şiir, makale, haber, öykü ve yazılı açıklamaları anlatan çizim ve görüntülere yayın illüstrasyonları denir.

Bu sektörde bulunan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metindeki duygu ve mesajı resim diline doğru bir şekilde aktarabilmelidir. Bunu yapabilmek için öncelikle metnin içeriği hakkında gerçek bilgi ve doğru düşünceye sahip olması gerekebilir. 

Basın yayın illüstrasyonları deyince akla gelen ilk şey, genellikle dergi ve gazetelerde yazının anlatım gücünü arttırmak amacı ile yapılmış illüstrasyonlardır. 

Burada kullanılan resimler metinle ilişkili, süsleyici ve metni açıklayıcı özelliktedir. 

Bazen de hepsi beraber kullanılır. 19. yüzyılda illüstrasyonlar, dergi ile gazeteler açısından verimli ve yararlı olduğundan basın yayın illüstrasyonu içerisinde bağımsız bir market oluşturabilir. 

İllüstrasyon 20. yüzyılda çoğu kez fotoğraf tarafından gölgede bırakılmıştır. Fakat yine de vazgeçilemeyecek bir sanat ürünüdür.

Fotoğrafın kullanılması gerektiği yer ve zaman olabilir fakat her zaman fotoğraf kullanılması da mümkün değildir. 

Şüphesiz illüstrasyon, reklamın ve makalenin yanında fotoğrafa göre daha etkili duracaktır. Bununla beraber illüstrasyonun sanatsal yönüyle de fotoğrafa göre daha ağır bastığını söyleyebiliriz. Bazen de metinlerde fotoğraflanamayacak hayali konuların illüstre edilmesi gerekebilir. 

Ayrıca Kontrol Et

Kurumsal Kimlik Nedir? Kurumsal Kimliğin Tanımı

Bireyler kültürel farklılıkları olsa bile sosyal bir yaşantı içerisinde bir arada yaşam sürdürmelerinin etkisi ile kendilerini bir bütün olarak görmekte ve yine kendilerini bir kimlik ile ifade etme arzusu taşımaktadırlar. Bu doğal refleks sadece bireye has değildir. Ticari firmalar oluşturduğu, kurduğu ya da sahiplendiği olguların gelişmesi ve büyümesini istediği kadar tanınması ve bilinmesini de o ölçüde ister.