Cebri İcra Nedir, Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar
İcra kavramı aslında günlük hayatımızda her daim karşımıza çıkan ve hiç yabancı olmadığımız bir terimdir. Özellikle ticari bir ilişkisi bulunan bireyler icra kavramı ile birçok defa karşılaşmıştır. Bu yazımızda sizler için cebri icra kavramını açıklayarak günlük hayatta karşılaşacağımız icra hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Öncelikle cebri icra; cebirle yani zorla icra yolunun gerçekleşmesine denmektedir. Buradaki zorla kelimesi bildiğimiz kaba kuvvet veya tehdit ile değil, kanunun öngördüğü tahsil şekillerini temsil etmektedir.
Hukuksal olarak anlatmak gerekirse icra ile ilgili ülkemizde İcra ve İflas Kanunu bulunmaktadır. İcra ve İflas Kanunu; alacaklı ve borçlu arasındaki tüm ilişkiyi detaylıca anlatan kanundur. Bu kanunda borçlunun borcunu ödememesi durumunda devletin alacaklının hakkını teslim edebilmesi için gerekli yöntemler anlatılmaktadır.
İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde tüm alacaklar devlet güvencesine bağlıdır. Eğer resmi bir şekilde satış yaptıysanız ve satışınız kanuna uygunda, devlet sizin için alamadığınız borcu tahsil etmektedir. İcra kanunu asla bireylere tahsil hakkı vermemektedir. Alacak devlet eliyle olmaktadır.
Peki, kanun genel olarak nasıl işlemektedir?
Kanuna göre alacaklı, kendisine borcu olan ve borcunu ödemeyen borçludan alacaklarını tahsil için herhangi bir icra dairesine giderek müracaatta bulunmalıdır. Bu durumda ilgili icra dairesi aracılığı ile borçluya ödeme emri gönderilir. Borcun tanımı ve ne kadar olduğu belirtilerek, 3 gün içerisinde borç ödemesi veya mal beyanında bulunması talep edilmektedir. Ayrıca borca itiraz için ise 7 günlük bir müddet tanınır.
Böyle bir yazı elinize ulaştığında kanuna göre eğer borcunuz yoksa 7 gün içerisinde borca itiraz etmeli ve borcun iptalini talep etmelisiniz. Bu durumda borcun icra yolu ile tahsili duracak ve ödediğinize dair belgeleriniz ve alacaklı tarafın sizin borcunuz olduğunu kanıtlaması istenecektir. Bu durumda kanuna uygun işlemler yapılacak ve hüküm İcra ve İflas Kanununa göre belirlenecektir.
Eğer borca itiraz edilmezse, borç kesinleşir ve kanun hükmünce alacaklar tahsil edilmeye ve devlet tarafından satışa çıkarılmaya başlanır. Bunun sonucunda devlet alacaklının hakkını en kısa sürede ödeyecektir.