Dünya Altın Rezervi Sıralaması

Ekonomik yaşamda altın çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkelerin mutlaka altın rezervleri vardır ve bu her ülkenin ekonomik gücüne göre değişmektedir. Altın rezervi açısından Amerika Birleşik Devletleri açık ara öndedir. En çok altın rezervi bulunan 12 ülkenin sıralamasını ve altına dair diğer bilgileri anlaşılır bir şekilde aşağıda bulabilirsiniz.

Ülkelere Göre Altın Rezervi Sıralaması Nasıldır? (2016 Yılı)

ABD 8135 ton

Almanya 3385 ton

İtalya 2452 ton

Fransa 2436 ton

Rusya 1208 ton

Çin 1056 ton

İsviçre 1040 ton

Japonya 756 ton

Hollanda 612 ton

Hindistan 558 ton

Türkiye 515 ton

Tayvan 424 ton

Türkiye altın rezervleri bakımından dünyanın 12. Ülkesidir. Yukarıdaki rakamlar ülkelerin kendi rezervlerinde bulundurdukları altın rezervidir. Bu rakamlara özel sektörün kendi rezervleri, yastık altı dediğimiz insanların kendi elinde ya da bankalarda bulundurdukları ve de vitrinlerde bulunan altınlar dahil değildir.

Kişilerin altına merakı açısından bakıldığında ve altını gerek yatırım ve gerekse takı olarak kullanılması dikkate alındığında sıralamada Türkiye çok daha yukarılardadır.

Altın esasen çok ciddi bir yatırım aracıdır ve her zaman değerli bir metadır. İnsanlık tarihinin ilk yıllarından beri insanın altına olan merakı giderek artmıştır. Şüphe götürmeyen bir gerçek vardır ki, altın zenginliğin bir kanıtıdır ve bu insanoğlunun ilk medeniyetinden bu yana devam etmiştir.

Ülkelerin altın rezervini belirleyen birçok unsur olmakla birlikte bunların ana olanları arasında ülkenin doğal kaynak zenginliği, uluslararası para biriminin değeri, ülkenin ekonomik gücü sıralanabilir. Bir ülkenin ekonomik gücünün ve de zenginliğinin en önemli ölçütü, elbette sahip olduğu doğal kaynakların yanında sahip olduğu altın rezervidir.

Zengin altın madenlerine sahip olmak çok fazla altın rezervi olduğu anlamına gelmez. Eğer böyle olsaydı dünyanın altın madenleri açısından zengin olan ülkelerinden birisi olan Güney Afrika Cumhuriyeti en fazla altın rezervine sahip ülkeler arasında olurdu.

Türk insanının asla vaz geçmediği yatırım aracı altındır ve bu durum gelecekte de böyle olacak gibi görünmektedir. Altın rezervi bakımından 2012 yılında 15. Sıradaydık fakat 2016 yılı itibari ile 4 basamak yukarı çıkıp 11. Sıraya yükseldik. Ülkenin ekonomide gösterdiği gelişme bunun en belirgin sebebidir.

Altın Bir Yatırım Aracı Mıdır?

Uzmanların söylediğine göre altın bir yatırım aracından çok birikmiş olan parayı bekletme aracı olarak görülmektedir.

Bu yöntemin sanılanın aksine çok karlı bir yöntem olmadığı ama parayı bekletmek ve değerinin kaybolmasını önlemek için daha çok tercih edilen bir değişim şekli olduğu vurgulanmaktadır. Kişiler ihtiyaçları dışında ellerinde kalan parayı kuyumcudan altın alarak altına çevirirler ve bunları büyük oranda evlerinde, bir kısmını üzerlerinde ve bir kısmını da bankada kasada tutarak saklamaktadırlar.

Ekonomideki ve halk arasındaki tanımı “yastık altı altındır” ve yıllardır bu şekilde tanımlanır.

Yastık altında bekletilen altın bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğumuzu yukarıda belirtmiştik. Bu bir kültür meselesidir ve bir Avrupalı bizim insanımız kadar altına yatırım yapmaz ve yastık altı denilen altına yönelmez.

Dolayısı ile altın rezervi açısından bizden çok daha olan ülke vatandaşlarının yastık altı altınları hesap edildiğinde bizden geride olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu da gösteriyor ki, ülke insanımız altın biriktirmeyi sevmektedir ve altını bir güvence olarak görmektedir. Bu konuda haksız da sayılmaz.

Altın her zaman değerli ve her zaman paraya çevrilebilen bir üründür. Bir savaş esnasında sahip olduğunuz dövizler paraya çevrilemeyebilir ama altın her zaman para demektir.

Elbette altına yönelmenin toplumsal bir kültür olduğu ve bu konuyu sosyologların araştırması gerektiği çok açıktır.

Ayrıca Kontrol Et

albaraka-altin-hesabi

Albaraka Karlı Altın Hesabı İle Yüksek Getiri İmkanı Sunuyor!

Yüzyıllardır birikim aracı olarak kullanılan altın, bizim toplumumuzda ise daha fazla önem atfedilen bir yatırım ve güven timsali olmuştur.