Enflasyon, ekonomiler için en önemli tabirlerden biri konumundadır. Enflasyon nedir ya da enflasyon ne demek sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; enflasyon belli bir zaman dilimi içerisinde belli bir ürün için ya da ürün grubu için fiyat artışı anlamına gelmektedir. Enflasyon tanımı kitabi bir dil ile; fiyatlar genel seviyesinin devamlı ve hissedilebilir şekilde artış göstermesi durumuna karşılık gelmektedir de denilebilir. Enflasyon ve türevleri ile ilgili yazımızda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Enflasyon ifadesi deflasyonun tersidir. Zira deflasyon da, piyasada belli bir ürünün ya da ürün grubunun sürekli ve hissedilir şekilde değer kaybetmesi anlamına gelmektedir. Deflasyon enflasyonun, enflasyon da deflasyonun tersi olarak kabul edilmektedir. Hem enflasyon hem de deflasyon hakkında ekonomi uzmanları ve profesörleri tarafından yapılmış pek çok yorum ve ortaya konulmuş görüş bulunmaktadır.
Enflasyonun Çeşitleri Nelerdir?
Enflasyonun çeşitleri nelerdir sorusu en fazla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Enflasyon farklı ekonomistler tarafından farklı şekilde çeşitlendirilebilmekte ve sınıflandırılabilmektedir. Bununla birlikte enflasyon genellikle iki başlık altında incelenir. Bunlardan birisi talep enflasyonu ve bir diğeri de maliyet enflasyonu olarak sıralanabilir. Talep enflasyonu enflasyon çeşitleri arasında daha sık rastlanılanıdır denilebilir. Talep enflasyonu para bolluğu kaynaklıdır. Para bolluğu nedeniyle daha fazla mal ve daha fazla hizmet talep edilmesi talep enflasyonu oluşmasına neden olmaktadır. Maliyet enflasyonu ise maliyetlerin artması nedeniyle mal ve hizmet fiyatlarında meydana gelen sürekli artışı ifade etmektedir.
Enflasyonun Nedenleri Nelerdir?
Enflasyonun nedenleri nelerdir sorusu da ekonomi içerisinde en çok gündeme gelen sorular arasında yer almaktadır. Enflasyonun temel sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz. Aşağıdaki sebeplerden bir ya da birkaçı enflasyonu tetikleyebilir.
- Maliyetlerin artması
- Para bolluğu
- Faizlerin yükselmesi
- Yatırım ortamının kötüleşmesi
- İşçi ücretlerinin yükselmesi
- Ekonomik istikrarsızlık ortamının baş göstermesi
- Piyasa aktörlerinin piyasaya olan güvenlerini yitirmesi yahut güvenin sarsılması
- Orta ve uzun vadeli yatırımların azalması ya da yok olması
- Kur artışı ve kur artış riski olması
- Rekabet koşullarının sağlanamaması ve ekonomide tekelleşme görülmesi
- Vergilerin yükselmesi ve vergi yüksekliği trendinin devam edeceği algısının kuvvetli şekilde devam etmesi
- Gümrük vergilerindeki yükseklik, ihracatın yerli üretim malları ikame edecek seviyede gerçekleştirilememesi