Gölyazı’da Nekropol Bulundu
Bursa’nın Nilüfer Belediyesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü protokolü çerçevesinde geçtiğimiz yıl Gölyazı bölgesinde başlayan arkeolojik kazılardan ilk sonuçlar alınmaya başladı.
Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölümü profesörü tarafından yürütülen kazı işlemlerinde nekropol ve kutsal alanların kazıları tamamlandı. Yaklaşık 30 mezarın bulunduğu alanda, 2500 yıllık eşyalar ve Roma döneminden kalma cam seramiklerle fırınlar bulundu.
Sıra Apollon Tapınağında
Yetkililerin devam ettiği kazılarda şimdi ikinci aşama olan Apollon Tapınağı’nı ortaya çıkarmak için çalışma sürdürülecek. Karadan 800 metre uzakta olan Kız Ada adı verilen alanda olduğu düşünülen Apollon Tapınağı, sondaj işleminin uygulanması bitince kazılarak çıkarılmaya başlanacak.
Arkeopark Oluşturulacak
Bölgenin turistik değerini arttıracak bir Arkeopark hedefinin olduğu çalışmalar tapınak kalıntıları ortaya çıkana kadar devam edecek.
Eski bir Rum köyü olan Gölyazı, 12. Yy’dan kalma kilisesi ve eski Rum evlerinin kalıntıları bölgeyi çekici kılan detaylar arasında yer alıyor. Mübadele döneminde Selanikli Türklerin yerleştiği bu bölgede, irili ufaklı birçok ada bulunuyor.
Apollon Tapınağının olduğu düşünülen Kız Adasındaki çalışmaların sonucunda bölgeye daha fazla turist çekmek için gerekli olan Arkeopark’ın yapılması hedefleniyor.
Gölyazı Nerede?
Bursa’nın en turistik bölgelerinden olan Gölyazı, yazın görünen kışın sular altına gömülen adacıklarıyla ünlü bir sahil kasabası. Selanikli Türklerin ağırlıkta olduğu bu şirin yer, Ulubat gölü ve eski Rum evleriyle biliniyor. 2020 yılında Gölyazı’nın tamamen sular altında kalacağı söyleniyor.