Isı yalıtımı Türkiye’de maalesef geri plana itilen konular arasında yer alıyor. Pek çok binada ısı yalıtımı uygulaması bulunmuyor. Bu oran özellikle 2010 yılı öncesinde inşa edilen binalar için neredeyse yüzde 10’lar düzeyinde. Müstakil binalarda ise durum daha da vahim seyrediyor. Müstakil binalarda Türkiye’deki ısı yalıtımı oranı yüzde 10’un dahi altında. Oysa ısı yalıtımı konusunda bilinçlenmek vatandaşın hem ısınmaya harcadığı parayı azaltabilir hem de ısınma kalitesini artırabilir. Isı yalıtımında kar – maliyet analizine kısaca göz atalım.
Poliüretan Isı Yalıtımı Karlı Mı?
Poliüretan ısı yalıtımı yaptırmak isteyen müşterilerin aklında kalan en büyük soru işaretlerinden birisi uygulamanın maliyeti olmaktadır. İlk aşamada vatandaşımıza fazla gibi görünen yalıtım maliyetinin aslında ne kadar düşük olduğu etraflıca hesap yapıldığında ortaya çıkmaktadır.
Poliüretan sprey ısı yalıtımı uygulaması ile dış dünyanın soğuğundan korunacak olan konutların yıllık ısınma maliyetleri ortalama yüzde 33 seviyesinde azalmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre ortalama bir dairenin yıllık ısınma maliyeti güncel rakamlarla 3 bin Türk Lirası’dır. Konutun metrekaresine göre bu tutar çok daha yukarılara çıkabilmektedir.
Poliüretan sprey ısı yalıtımı uygulaması sonrasında 3 bin Türk Lirası üzerinden yıllık yüzde 33 tasarruf edildiği düşünüldüğünde bir dairenin yıllık ortalama tasarruf tutarı bin lira olmaktadır. Bu rakam uzun yıllarda düşünüldüğünde, ısı yalıtımı için harcanacak meblağın aslında ne kadar düşük kalacağı netleşmektedir.
Isı Yalıtımı Konutun Değerini de Artırır!
Poliüretan sprey ısı yalıtımı uygulaması ile izolasyon yapılan bir konutun değeri direkt artış göstermektedir. Bu durumu çevrenizden de gözlemleyebilirsiniz. İzolasyon için harcanan ücret neredeyse 2 misli ile konut fiyatının artmasını sağlamaktadır. Zira zorunlu olan bir uygulama halledilmiş şekilde ve yalıtımı üst düzey bir ev almak vatandaşa cazip gelmektedir.
Bu kazançlarının yanında sıcaklık farkından doğan hastalıkların önüne geçilmesi, bina yapısının daha sağlıklı bir hale kavuşması ve kullanım ömrünün uzaması da önemli kazançlar hanesine yazılmalıdır. Diğer izolasyon yapılan ortamlarda (hayvan barınakları, seralar vb. gibi) hayvan teleflerinin ortadan kalkması ve yetiştirilen bitkilerde meydana gelen kayıpların minimuma indirilmesi kazanç sağlanan önemli noktalardır.