Modern yaşamın vazgeçilmez zorunluluklarından olan ve hemen her alanda günlük yaşantımıza giren bankacılık bölümünde, finans ve sigorta şirketlerinde çalışacak uzmanlaşmış kişileri yetiştirmek amaçlanmıştır.
Bölümün Tanımı, Programın Kapsamı ve Amacı: En uygun şartlarda mali kaynak bulup bunları en etkin ve verimli biçimde, projelerin gerçekleştirilmesinde kullanma yollarını araştıran, muhasebe bilgisinin de gerekli olduğu, özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında, bankalarda kendi alanlarında teorik ve pratik bilgiye sahip eleman yetiştirilmesi konusunda eğitim yapan bir bölümdür.
Ülkemizde gerek ithalat ve ihracattaki artış, gerekse büyük holding ve anonim şirketlerin finans kaynaklarını daha etkin şekilde yönetmek istemeleri bankacılık ve finans sektöründe önemli atılımlara neden olmuştur. Ülke içi rekabeti hızlandıran bu atılımlar sonucu son 10 yıl İçerisinde devlet bankacılık sektöründe de önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
Okutulan Belli Başlı Dersler Nelerdir ve Nasıl Bir Akademik Eğitim Verilmektedir? Bu bölümde; matematik, istatistik, bilgisayar, bankacılık, muhasebe, sigortacılık, kurumlar finansmanı, uluslararası finans, genel hukuk, mali hukuk, vergi politikası, para, kredi politikaları, pazarlama teknikleri gibi dersler okutulur. Derslerin içeriklerinde Avrupa Birliği siyaset ve ekonomisine de yer verilmekte, böylece Öğrenciler Avrupa Birliği piyasalarının taleplerine yanıt verecek bilgi düzeyine ulaştırılmaktadır. Globalleşmenin de büyük etkisi ile dışa açılmanın zorunluluk olduğu bu alanda ingilizce ve bilgisayar dersleri de verilmektedir. Ayrıca öğrencilerin deneyim kazanmalarına yönelik staj, proje ve uygulama çalışmaları da söz konusudur.
Adaylar Ne Tür Özellikler Taşımalı? Bu bölümde eğitim görmek isteyenlerin üst düzeyde sayısal ve analitik düşünme yeteneğine sahip, ticari konulara ilgili, durumu iyi analiz edip doğru karar verebilen, ikna gücü yüksek, insanlarla rahat iletişim kurabilen, sabırlı, dikkatli, yeniliklere açık kişiler olmaları gerekir. Ayrıca bu alanda eğitim sonrasında başarılı olabilmek için, alanı ile ilgili uluslararası gelişmeleri yakından takip edebilecek kadar deneyim kazanmak da önemlidir.
Çalışma Alanları, İş Bulma Olanakları ve Geleceği: Bölüm mezunlar; kamu ve Öze! sektör bankalarında, müşteri îemsiicisi, banka müfettişi, dealer gibi unvanlarla çalışabildikleri gibi sigorta ve sosyal güvenlik kuruluşlarında, muhasebe şirketlerinde, bilgi işlem merkezlerinde de görev alabilirler.
Dünyadaki hızlı değişim ve gelişim her alanda olduğu gibi bankacılık ve finans sektörüne de önemli ölçüde ivme kazandırmıştır. Bugünün olduğu gibi yarının ekonomisini yine bankacılık ve finans sektörü belirleyecektir. Bankaların yanı sıra sigorta şirketleri, aracı kurumlar, uluslararası denetim şirketleri, işletmelerin finans departmanları, kredi analizi gibi finansla ilgili kurum ve kuruluşlarda çok sayıda nitelikli elemana ihtiyaç vardır.
Hemen her meslek alanında olduğu gibi spesifik bir alanda bilgi sahibi olan meslek sahipleri yerine diğer bilimlere de aşina olan ve kendini bu konularda yetiştirmiş olanların iş bulma konusunda seçenekleri daha fazladır. Bu bölüm farklı üniversitelerde, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık olarak geçmesine rağmen çalışma alanları, alınan dersler benzer olduğu için tek başlık altında tanıtılmış, taban puanları ise bölüm isimleri altında ayrı ayrı verilmiştir.