Öksüz Eserleri Devlet Sahiplendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sahiplerine ulaşılamayan eserlerin kamu yararına kullanılması için çalışma başlatıldı.
Uluslararası uygulamalarda “öksüz eser” olarak bilinen eserlerin gelecek nesillere aktarılması için 5846 Sayılı FSEK için değişiklik yapılmasına yönelik yasa tasarısında düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemelerle Türkiye’nin kültürel mirası için önemi olan düzenlemeler ve eserlerin kamuya aktarılması için çeşitli kolaylıklar sağlandı.
Kimsesiz eserlerin derlenerek, anonim olarak yayınlanacağı 10 yıl içinde eğer sahipleri ortaya çıkarsa telif hakkının alınacağı belirtildi.
Kamu Yararı Bulunanlara Yönelik Yapılacak
Kamu yararına uygun olmayan eserlerin kapsam dışında tutulduğu süreç de, ilim ve edebiyat eserleri öncelikli olarak yayınlanacak.
Ödünç vermenin bedelinin okuyucudan alınmamasına da karar verilen süreç için, ortak lisanslama söz konusu olacak.
Kütüphanelerin ödünç verecekleri eserler için de hak sahiplerinden yazılı izin alma zorunluluğu kaldırılacak.
OLB’nin belirlediği yıllık ücretler ödenerek faaliyetlerine de devam edilecek. Fotokopi üzerine yapılan çoğaltmalar için de fotokopici ve kütüphaneler OLB’ye ödeme yapmak zorunda kalacak.
Fotokopiciler Ödeme Yapmak Zorunda
Yasal hak ihlallerine ilişkin olarak yapılan düzenlemeler etkinliğini korurken, herhangi bir sipariş sonucu çoğaltılan eserler hakkında faaliyetlerin sürdürülmesine devam edilecek.
Bu düzenlemeler her işletmenin yasal zemin üzerinde faaliyet göstermesi için uygulamaya geçirilecek. OLB’ye bedel ödemeyenler ise cezai süreçlerle karşılaşacaklar.
Yasanın Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe gireceği ve uygulamanın başlatılacağı ifade edildi.