Parasal Aktarım Mekanizması Nedir?
Parasal aktarım merkezi, bir ülkedeki para politikası ile alakalı karar verildiğinde, bunun ekonomi üzerinde yarattığı etkidir. Bu etki, arz, talep, iş gücü, sermaye gibi birçok farklı dal üzerinde yaratılır. Bu etkiler de tüketici ve üretici fiyatlarını değiştirerek, enflasyonu belirler.
Ülkemizde, merkez bankası para politikası kararlarını vermektedir. Bu kararlar, döviz kurlarını, beklentileri, faiz oranlarını, fiyatları etkilemektedir.
Bu değişimler ise, ürün fiyatlarını etkiler. Ürün fiyatları etkilendiğinde ise, yerli üretim veya ithal edilmiş olan mallara talep azalır veya çoğalır. Bu ise, üretimi etkiler, üretim de işsizliği etkiler. Bu sayede enflasyon rakamları belirlenmiş olur. Bu tür para politikaları, ekonomiyi olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.
Parasal Aktarım Mekanizmasının Önemi
Bunu anlayabilmek için, öncelikle parasal aktarım mekanizması nedir iyice idrak etmek gerekir.
Bu mekanizma para politikasını etkileyeceğinden, merkez bankasının yapacağı analiz oldukça önemlidir. Özellikle kredi limitlerini, faiz oranları ülkedeki iş piyasasını tahmin edildiğinden fazla bir oranda etkiler.
Örneğin, merkez bankası kredi limitini düşürüp, faiz oranlarını artırdığında, herhangi bir şirket bir ihale hazırlığındaysa ve kredi alacaksa, bu o işin olup olmayacağını oldukça etkiler.
Örneğin bir ihale sırasında gerçekleşecek bir kredi limiti sınırlandırması, yerli şirketin o işe girmesini engelleyerek o işi herhangi bir yabancı şirketin yapmasına sebep olabilir. Bu da şirketin kendi içerisinde sıkıntı yaşamasına, hatta istihdam yaratmasına bile engel olabilir.
Merkez bankasının vereceği kararlar, enflasyon beklentileri ülkedeki iç piyasayı, ithalatı ihracatı oldukça fazla etkiler.
Bu kararlar ise, ülkenin geleceği açısından değerlidir. Bir ülkeyi kalkındıran o ülkenin ekonomisidir. Ülkenin ekonomi politikalarını ise merkez bankası belirler. Bu anlamda belirlenen bu para politikaları parasal aktarım mekanizmasını oluşturmaktadır.
Bir yorum
Pingback: Parasal Aktarım Mekanizması Nedir? – Finans Rehberi