Pareto Analizi (ABC Analizi) Nedir? Nasıl Uygulanır?
İçimizde Pareto analizi (ABC Analizi) nedir, nasıl uygulanır, diye merak eden birçok kişi olabilir. Bu yüzden Pareto analizi hakkında detaylı bilgi vermek çok yerinde olacaktır.
Pareto analizi, İtalyan ekonomist olan Vilfredo Pareto tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzdende ünlü ekonomistin ismini taşımaktadır. Pareto Analizinde başarıya yükselmiş yönetim bilimci Joseph M. Juran’da akıllara kazınmış diğer bir kişidir.
Pareto Analizi, problem çözmeye odaklı bir sistemdir. Bir problemin neden ileri geldiğini en iyi şekilde ifade eden grafiklerdir.
Pareto analizi sayesinde birçok problem çözümlenmiştir. Özellikle büyük şirketlerde veya takımsal çalışmalarda Pareto analizine ihtiyaç duyulmaktadır. Pareto analizi sadece sorunları çözmek adına yapılmaz.
Şirketlerin başarı oranlarını, memnuniyet derecelerini saptamak içinde kullanılan güzel bir yöntemdir.
Bunun yanı sıra Pareto analiz sistemi işletmelerin kalite kontrol, gelir gider hesaplamaları içinde ço0k ideal bir yöntem olarak bilinmektedir.
Pareto Analizi (ABC Analizi) Nedir, Nasıl Uygulanır?
Kısaca anlatmakta yarar vardır. Pareto analizi oldukça kolay bir yöntemdir. Kuralı çok basittir. Grafiğe dayalı olan bu yöntemde 80 ve 20 rakamları büyük önem taşımaktadır. Çünkü kurala göre problemlerin %80 oranı gelinen konumu belirlerken %20 oranı ise problemlerin nedenini yansıtır. Ancak grafiklerin hesaplanması biraz karmaşık görülebilmektedir.
Çünkü söz konusu Pareto analizinde katılımcı dağılımları büyük önem taşır. Pareto analizi hazırlarken çok dikkat edilmelidir. Öncelik olarak problemlerin neler olduğu bulunmalıdır. Grafiğin yatay kısmına yüzde dilimleri, dikey kısmına ise sebepler grafiği hazırlanmalıdır.
Kategoriler sıralanarak grafiğe işaretlenilir. Çıkan sonuç probleme çözmeye odaklı olmalıdır. Sonuçlar katılımcıların görebileceği şekilde, Pareto analizi yapan kurumca görülebilir bir yere monte edilmelidir.
Böylece çıkan sonuç katılımcıların değerlendirmesine de alınarak nerede yanlış yapıldığı sorgulanır. Bu sayede kurum ve kuruluş çözüme odaklanır.