Tanım olarak “Storyboard” hikâye tahtası olarak tanımlanmaktadır. Bir roman, hikâye ya da kurgudan yola çıkarak hazırlanan senaryonun izleyiciye görsel olarak yansıtılmasındaki ilk adım olan storyboard; çekimde kullanılacak olan sahnelerin, belirlenmiş ölçülerde hazırlanan karelere çizim olarak aktarılmasıdır.
Storyboard hazırlanırken çizim önemli değildir.
Önemli olan, kareler içinde çizimi yapılan nesnelerin büyüklüğü-küçüklüğü, uzaklığı-yakınlığı, yönleri, sahne yerleşimine göre aldığı konum vb. gibi oranların ve senaryoda anlatılmak istenen duyguyu izleyiciye doğru biçimde aktarılmasındaki kurallardır.
Storyboard çalışmasının çekimden önce bitirilmesi, filmin bütçelendirilmesi, dekorun tamamlanması ve doğru zamanlamanın yapılması açısından çok gereklidir.
Storyboard sanatçısı çalıştığı yönetmenin üslubunu çok iyi bilmek zorundadır.
Film yapım sürecinde storyboard, yönetmen ve görsel yönetmenin senaryoyu görselleştirmesine ve çekimler başlamadan önce karakter seçimleri, mekân seçimlerinin kullanımı, set kurulumları, kostümler, sahnelerde kullanılacak nesneler gibi önceden plânlanması gereken konularda netleşmesine, çözümler üretmesine yardımcı olur.
Bir hikâyeden veya gerçek bir olaydan yola çıkarak yeni bir gerçeklik yaratma aşamasında hikâye izleyicilere aktarılırken, izleyicinin yaşaması ve hissetmesi hedeflenen tepkiler, ancak doğru teknikler kullanılarak yapılan çekimlerle sağlanabilir.
Birçok detay, iç içe işlendiğinde gerçek duygu patlamaları yaşanabilir.
Çekim plânları birçok çeşidi ile ayrı ayrı plânlansa bile, filmin içeriğinde birbirine bağlantılarla güçlendirilen plânlar bütünü olarak yaratılır. Her bir sahne, kendisini oluşturan plânlardaki içerikle görsel uyumun etkili bir algılama oluşturması, doğru noktalara odaklanan storyboard çizimleri ile olanaklıdır.
İlk kez Dinozor Gertie adlı animasyon çalışması için Windsor McCay tarafından uygulandığı kabul edilir. İlk bakışta çizgi roman gibi görünse de kamera açılarının takibi konusunda çizgi romandan ayrılır.
Bir yorum
Pingback: Storyboard kullanım alanları nelerdir? – Resim hocam