Sürekli Kazandıran Yatırım Aracı Var Mıdır?

surekli-kazandiran-yatirim-araci-var-midir

Zorlu ekonomik koşullar altında tasarruf yapmaya çalışan vatandaşların en çok sorduğu sorular arasında dolar getirisi nasıl, altın getirisi nasıl, en karlı yatırım aracı hangisi, borsadan para kazanır mıyım gibi sorular yer alıyor. Bu soruların temelinde yatan gerekçe vatandaşların birikimlerini kaybetmek istememesi, zarara uğramaktan kaçınması ve birikimlerinin değerlenmesini istemesi olarak ön plana çıkıyor. Bu noktada da; sürekli kazandıran yatırım aracı var mıdır sorusu dikkat çekiyor.

Sürekli Kazandıran Yatırım Aracı Var Mıdır?

Sürekli kazandıran yatırım aracı var mıdır sorusunu birkaç aşamada değerlendirmek gerekiyor. Öncelikle “getiri” kavramını netleştirmekte fayda var. Zira vatandaşlarımız maalesef bu konuda pek de bilinçli değil. Örneğin bankaların vadeli hesapları ile sundukları faiz getirisini kazanç unsuru olarak görüyorlar. Oysa getiri kavramının içerisinde bir de “reel getiri” kavramı vardır. Reel getiri kavramı bir diğer ifade ile “enflasyondan arındırılmış kazanç” olarak da tanımlanabilir.

Bir yatırım aracının reel getiri sağlaması için, yatırımcısına o dönemki enflasyonun üzerinde bir kazanç sağlaması gerekmektedir. Örneğin Türkiye’deki enflasyon yüzde 25 dolaylarında. Vatandaş banka vadeli hesabına mevduatını yatırdığında Türk Lirası bazında yıllık yüzde 25’ten az faiz kazancı elde ederse bu durum reel getiri sağlamayan ve hatta bir miktar zarar ettiren bir bankacılık ürünü olduğu anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yatırım aracı denildiğinde; o ürünün mutlak surette enflasyonun üzerinde getiri sağlaması gerekmektedir.

Reel getiri konusuna bu şekilde açıklık getirdikten sonra tekrar sürekli kazandıran yatırım aracı var mıdır sorusuna cevap arama noktasına gelirsek; sürekli kazandıran bir yatırım aracı yoktur. Bu durum ekonominin gerçekliğine aykırıdır. Zira herhangi bir yatırım aracının optimum değeri bulunmaktadır. Bu optimum değere ulaşıldığında, yani doygunluk seviyesine erişildiğinde ilgili yatırım aracı mutlak surette resesyona, yani durgunluğa ya da düşüşe girecektir. Bu noktada önemli olan ilgili yatırım aracının ne kadar uzun süre kazandırdığıdır. Örneğin altına yatırım yapan bir kişi 5 yıl üst üste kazanç sağlayabilirken; gümüşe yatırım yapan bir kişi ise üst üste 2 yıl kazanç sağladıktan sonra kayıp yaşamaya başlayabilir ya da yatırımı durgunluğa girebilir.

Ayrıca Kontrol Et

Ülkemizdeki Bütün Bankalar

Türkiye bankacılık sektörü uzun yıllardır gelişmeye devam ediyor. Türkiye bankacılık sektörünün gelişerek yoluna devam etmesi …