Yazı nasıl bulundu ?

Yazının bulunmasını merak edenlerden misiniz? Acaba ilk olarak ne yapıldı da bulundu? Veya kelimeleri nasıl yazıyla ifade ettiler gibi sorularınız mevcut ise cevaplandırmaya başlayalım;

Yazının bulunması oldukça eski tarihlere denk gelmektedir. Milattan önceden bahsettiğimizi tahmin ediyorsunuzdur. Medeniyetler ve toplumda anlaşırken birçok noktada sözlü anlaşmalar sorun çıkarmaktaydı veya unutulmaktaydı. Yazı aslında bir ihtiyaçtı o dönem için ama böyle bir şeyin icadı pat diye olabilecek bir olay olmadığından bazı olayların yaşanması gerekliydi.

Neler bahsediyorsunuz diyorsanız açıklayalım; yazının icadı gerekli olaylar yaşanması gereken zorlu günlerdi. Yani doğa felaketleri yaşanması yazının bulunmasını veya icat edilmesinde büyük etkiye sahip. İlk olarak yazının bulunması Mısır’da gerçekleşti. Bu konuda detaylı bilgiler ise şu yönde; kış hazırlıkları için erzaklarını saklamak isteyen Mısır halkı piramitleri kullanıyordu. Piramitler içi serin oluşumlar olduğundan bir nevi buzdolabı görevi üstlenmekteydi. İnsanlar erzaklarını Piramitteki görevliye teslim ediyordu ama kışın erzaklarını almaya geldiğinde erzakların kime ait olduğunu tespit etmek zorlaşıyordu, hatta içinden çıkılmaz bir hal alıyordu. Bu konuda ilk yazı çalışması yapılmasına ortam sağlandı, gelen erzakların üzerine bazı şekiller çiziliyordu. Böylece hangi erzağın kime ait olduğu belli oluyordu. Giderek yaygınlaşan bu uygulama şekillerin gelişmesini, harf benzeri oluşumların meydana çıkmasını sağladı. İlk olarak çivi yazısı denilen bir font ile ortaya çıksa da farklı kültürler tarafından benimsendi ve değişime uğradı. Mısır dışına çıkan ilk yazı örnekleri, farklı toplumlar tarafından geliştirildi ve harf fontuna dönüştü. Böylece günümüze kadar gelişerek gelmeyi başardı yazı.

İnsan ihtiyaçlarının bir sonucu yazı icat edildi. Bunun dünyanın geleceğine nasıl etkisi olduğunu tahmin etmek zor değil. Bilimin ortaya çıkmasının ilk oluşumunun temelinde erzaklara çizilen şekillerin olduğunu tahmin etmek imkansız olsa da vazgeçilemez bir gerçek. O zaman bazı eşyaların üzerine çizilerek kullanılan yazı, bugün bilgisayar ortamında veya dokunmatik ekranlarda kağıt kaleme ihtiyaç duymadan yeni bir boyut kazandı. Bu boyutun gerçek bir örneği herhangi bir kağıt kalem kullanılmadan oluşturulan bu yazıdır. Oldukça ilginç bir serüven değil mi?

Ayrıca Kontrol Et

Bir Pezevengin Notları – Giorgio Faletti

Kitap öneri kategorimizde bugün, haziran ayında piyasaya çıkan Giorgio Faletti’nin “Bir Pezevengin Notları” kitabını tanıyalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir