Gaziantep’te bulunan Zeugma antik kenti şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Günümüzde kazı çalışmaları devam etmektedir.
Kazı çalışmaları sona erdikten sonra açık hava müzesi haline getirilecektir.
Zeugma, Tunus’tan sonra en büyük mozaik koleksiyonuna sahiptir.
MÖ 300 yılında Büyük İskender’in generali tarafından kendi ismi ile bölgeden geçen Fırat Nehrini birleştirerek Selevkos Euphrates (Fırat’ın Silifkesi) ismini almış, MÖ 64 yılında Roma İmparatorluğuna dahil olduktan sonra köprü, geçit anlamına gelen Zeugma olarak değiştirilmiştir.
Bu dönemde en önemli ticaret yolu olan ipek Yolu bu şehir üzerinden geçiyordu.
Bölge heykeltraşlık alanında gelişmesi ile diğer Anadolu’daki antik kentlerin önüne geçmiştir.
Bu dönemde yayılmış olan birçok sanat eseri müzelerde sergilenmektedir.
Gaziantep müzesinin Zeugma bölümünde ise dönemden kalan pek çok mozaik bulunmaktadır
Çingene mozaiği Zeugma Antik Kenti’nin simgesi haline gelmiştir.
Bir takım kaynaklara göre mozaiğin üzerindeki çingenenin yer tanrısı gaia olduğu düşünülmektedir.
Triton mozaiği üzerinde amphytrite possedion’dan olan bebek, Poseidon, oceanos ve tethys mozaiğinde denizlerin tanrıları bulunuyor.
Dionysos ve Nike mozaiği şarap ve doğa tanrısı Dionysos ve zafer tanrıçası Nike bir arada görülüyor.
Antiope ve Satyros mozaiğinde Zeus’un aşık olduğu Irmak tanrısı Asopos’un kızlarından biri bulunuyor. Dionysos’un Düğünü mozaiğinde on figür bir arada duruyor.
Kadın ve erkek figürlerinden otururken, ayakta dururken, kase ile içki içerken, tahtta otururken gibi değişik şekillerde görülüyor.
Diğer mozaikler; Aphrodithe’in (Venüs) doğuşu, Akhilleus, Daidalos ve Ikaros, Galateia, Silenos, Yunuslu Eros mozaiği bulunuyor.
Ayrıca Fırat Nehri’nin kralı Akheloos, Breket Tanrısı Demeter, Fırat’ın Genç Nehir Tanrısı, Su perisi Naias, Fırat Nehri tanrısı Euphrates, Parthenope, Metiokhos, Aşk Tanrısı Eros ve Ruh Tanrısı Physke, Akrotos, Europa, Perseus ve Andromeda, Danea mozaikleri bulunuyor.