Baskı sanatları kelime ve resimlerin mekanik olarak mürekkep kullanarak çoğaltılmasıdır Baskı genellikle az miktarda kopya yerine çok miktarda çoğaltma şeklidir diyebiliriz.
Bir yerde de matbaa mantığı geçerlidir.
Baskı tekniğinin ilk doğuşunun Çin ve Kore olduğu sanılmaktaydı lakin baskının 1450 civarında Almanya’da, Mainz’da Johann Gutenberg ile başladığı kabul ediliyor ve tabi o günden bu güne oldukça büyük gelişimler söz konusu oldu.
Baskı Sanatı Ne İşe Yarar?
Baskı sanatı ne işe yarar sorusunu pek çok kez duyuyoruz. Bu yüzden size fikir vermesi açısından bir detay üretmek istedik. Çeşitli baskı firmalarında, reklamcılık firmalarında iş imkanı bulunan bu alan, oldukça geniş bir sektöre sahiptir.
Baskı Sanatı Bölümünün Amacı
Baskı sanatları bölümünün genel olarak amacı çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çağın teknolojik gelişimi doğrultusundaki sanat anlayışı ile bütünleştirebilecek elemanları yetiştirmektir diyebiliriz.
Bu Alanda Okutulan Dersler
Öğretimin ilk yılında temel sanat eğitimi dersi, bölümün özelliği doğrultusunda ağırlıklı olarak verilir.
Daha sonraki yıllarda, yine alanın özelliğine göre, sanat becerisini ve sanat kültürünü geliştirici dersler okutulur.
Süre olarak uygulamalı dersler kuramsal derslere oranla daha fazladır.
Bu sayede gelişim üzerine ciddi artılar konur.
Gereken Nitelikler
Baskı sanatları bölümüne ön kayıt sistemiyle öğrenci alınmaktadır.
Bu alanda çalışmak isteyenlerin resim ve sanat tarihi alanlarına ilgi duymaları, genel akademik yetenek yanında araştırma ve gözlem gücüne sahip, yetenekli ve yaratıcı bir kişi olmaları beklenmektedir.