Tasfiye Değeri Nedir, Niçin Hesaplanır?

Tasfiye Değeri Nedir, Niçin Hesaplanır

Tasfiye Değeri Nedir

Tasfiye değeri nedir, açıklamasını yazıda bulabilirsiniz. Tasfiye değeri, bir işletmenin tüm varlıklarının değerinin, tüm borçlar ve giderler çıkarıldıktan sonra kalan tutarıdır.

Bu tutarı, hissedarlara bölüştürerek de hisse sendi tasfiye değeri bulunur. Aynı zamanda likiditasyon değeri olarak da adlandırmak mümkündür.

Tasfiye değeri hesaplaması, günlük verilere göre hesaplanır. Yani bir şirket tasfiye değeri bulunmak isteniyorsa, şirket varlıklarının o günkü satış değerinde elde edilecek miktar üzerinden hesaplanır. Şirketin uzun ve kısa vadedeki borçları da, bu varlıkların tümünün toplam tutarından çıkarılmalıdır. Bu şekilde tasfiye değeri hesaplanır.

Şirket varlıklarının satışı ile kalan borçların ödenmesi ve şirketin tüm giderleri karşılandığında, geriye kalan tutar, hisse sendi değerini ortaya koyar.

Tasfiye Değeri Ne İçin Hesaplanır?

Bir şirketin tasfiye değeri, yapacağı yatırımlarda önünü görmesi anlamından önem teşkil eder. Bu hesaplama sonucunda, şirketin kasasında yeterli miktarda sermaye bulunmaması, yeni bir borçlanma ve yatırımın önünün kapalı olacağı anlamına gelir.

Bir başka sebep ise, şirketin iflas etmesidir. Şirket iflas ettiği takdirde bu değer hesaplanır. Burada tüm borçlar ödenir, kalan tutar ise hissedarlara bölünür.

Tasfiye değeri hesaplaması, değer yönetimi için de hesaplanmaktadır. Değer yönetimi yapacak olan şirket, teorik ve içsel değer hesaplaması ve tasfiye değeri hesaplaması yaparak, şirketin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan varlığını bulurlar. Bu tutar, hisse senetlerine bölündüğünde ise, bu şirketin hisse senetlerinin içsel değeri bulunur.

Ayrıca Kontrol Et

Ülkemizdeki Bütün Bankalar

Türkiye bankacılık sektörü uzun yıllardır gelişmeye devam ediyor. Türkiye bankacılık sektörünün gelişerek yoluna devam etmesi …