Barok Akımı Nedir?
Avrupa’da yaygınlaşan ve sanatta bir anlatım biçimi olarak bilinen Barok İtalyanca da düzensiz inci anlamına gelmekte olan “barocco” sözcüğünden türetilmiştir.
Baro kelimesi birbirinden ayrı iki şeyi de tanımlamaktadır; sanat tarihini incelediğimiz zaman Rönesans ile klasikçilik arasında kalmış olan bir zamanı ve tüm çağlarda verilmiş olan kimi eserlerin tarzını.
Bu akımın başlangıcı ve bitişi için belirli bir tarih saptanmamıştır ancak 14 – 18. Yüzyıllar arasında geliştiği söylenmektedir.
Resim, mimarlık, müzik, heykel gibi sanat dallarının etkileyici temalar altında birleşmesini hedeflemektedir.
Barokta yer alan abartılı hareket duygusu ve net gözüken detaylar dönemin müziğinde de kendisini göstermiştir.
Barok anlatım eserleri sayesinde yoğun bir etki bırakmayı başarmıştır ve bu sayede bir dönem bu akımın ismi ile anılmıştır.
1699 senesinde İtalya’da doğmuştur ve tüm Avrupa’ya buradan yayılmıştır.
Barok Dönemi Önemli Eserleri
Mimari incelendiği zaman Mimar Louis Le Vau ve bahçeci Andre Le Notre tarafından yapılmış olan Versailles Sarayı, Barok mimarisinin en tipik örnekleri arasında yer almaktadır.
Bununla beraber resimde Caravaggio, Rubens, Rembrandt, Vermeer gibi isimler yer alırken heykelde ise Gianlorenzo Bernini vardır.
Sesli sanat olan ve etkileyiciliği yüksek olan müzikte ise Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, Georg Friedrich Handel, Georg Philipp Telemann Barok tarzında eserler vermiş kişiler arasında yer alıyorlar.
Bu akım Avrupa ülkelerinde en çok Almanya’da tutulmuştur ve zamanında Barok eserler veren sanatçılar Almanya’yı yabancı dillerin etkisinden kurtarmak için çalışmıştır.
Barok tarzı eserler incelendiği zaman hala bu tarz eserlerin günümüzde bazı sanatçılar tarafından verildiğini de görüyoruz.
Ünlü gitar virtüözlerinden olan Yngwie J. Malmsteen Barok tarzını hala yansıtmaktadır ve bu tarzı yansıtmış olduğu en ünlü albümü de Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra’dır.