Storyboard, yönetmenin senaryoyu görselleştirirken kullandığı önemli araçlardan biridir, çekimi yapılan ve görsel olarak izleyiciye ulaşan tüm alanlarda kullanılır.
Bu alanlar;
- Sinema filmleri,
- TV dizileri
- Reklamlar.
Storyboard, çöp adamdan resim formatına, hatta dijital animasyona kadar farklı tekniklerde hazırlanabilir, sanatsal olarak mükemmel olmak zorunda değildir, ekibe gerekli bilgiyi aktarması yeterlidir.
“Bu çizimlerin ne kadar detaylı olacağı, basit çizgilerden ışık kaynaklarının dahi belirtildiği renklendirilmiş çizimlere kadar farklılık gösterebilir. Filmin genel tasarım konseptini ve hissiyatını yansıtır. Storyboardlar bazen tasarımcı ya da yönetmen tarafından, bazen de bir storyboard sanatçısı tarafından çizilebilir ”
(Barnwell, 2011: /117).
Bir senaryonun filme dönüştürülmesi aşamasında yönetmenin mekânlar konusunda karar vermesi gerekir.
Çekimler gerçek mekânlarda, stüdyolarda ya da her iki mekânın da kullanımıyla yapılabilir.
Yönetmen, görüntü yönetmeni ve prodüksiyon ile storyboard çizeri de mekân keşfinin içerisindedir. Çünkü çekim aşamasında, aradaki koordinasyonu storyboard sağlar.
Gerçek mekânda karakterlerin ve nesnelerin yerleşimi, kullanılacak arka plânlar, çekim ölçekleri ve çekim plânları netleştirilir. Tüm bu keşiflerde vurgulanması ya da mutlak gösterilmesi gereken alanların fotoğraf çekimleri, storyboard çizerine rehber olacaktır.
Yönetmenin hazırladığı çekim senaryosu, çekim plânlarının listelendiği belgedir.
Senaryonun filme dönüştürülmesinde kamera hareketlerini ve hangi açılardan çekimin yapılmasını istediği, aksiyon ve diyalogların kameralarca takibini gösterir.
Storyboard çizeri, bu plânlar ışığında karakterin duracağı yeri, büyüklük-küçüklük, uzak-yakın ve diğer nesnelere uzaklığı ve ilişkisi boyutunda çizimlerini gerçekleştirir.
Bazı yönetmenler storyboard’larını da kendileri çizerek, hayal dünyalarında canlandırdıkları sahneleri tek elden storyboard’a, oradan da çekimlere taşırlar. Kostümlerde yer alacak detayları dahi çizimlerinde belirtirler.
Storyboard’da duyulan gereksinime göre kare sayısı arttırılabilir.
Bir yorum
Pingback: Storyboard Nedir? – Resim hocam