Konuları iğneleyici ve mizahi bir şekilde dışarıya aktaran resim türüne Karikatür ismi verilir.
Karikatür ile ilgilenen sanatçılara Karikatürist denir. Karikatüristler, dönemin sosyal şartlarına göre zaman zaman mizahi, yıkıcı ve iğneleyici karikatürler yaparak topluma aktarmak istedikleri konuyu en kolay ve kısa şekilde aktarmaya çalışırlar.
Bu makalemizde karikatür sanatının ülkemizdeki temsilcilerinden, yapılışına kadar sizleri bilgilendireceğiz.
Karikatür İsminin Kökeni
Karikatür, Fransızca kökenli bir kelimedir. Caricare yani yüklemek manasını içeren kelimeden doğan karikatürü temel olarak anlamlı resim olarak özetleyebiliriz.
Karikatürlerde okuyucuya anlam vermek ön planda olsa da şart değildir. Dolayısıyla karikatür sanatına uygun bir şekilde yapılan her resim, mesaj içermese dahi karikatürdür.
Fakat dikkatli olmak gerek, sıradan bir resim olarak gibi gelse de bazı karikatürler içerdikleri küçük detaylarla bile mesaj verme amacıyla yapılmış olabilir.
Karikatür nasıl çizilir ?
Karikatür çizerken, figürün baş kısmından başlayıp daha sonra yüz kısmına geçmek ve son olarak da detayları eklemek en doğru şema olacaktır. Fakat yükleneceği anlama göre, karikatürist kendine özgü bir şekilde de karikatür çizebilir.
Karikatürlere konuşma baloncuğu da eklenerek ortaya çıkarılmak istenen anlam güçlendirilebilir. Şart değildir. Bunların dışında bilgisayar ve taşınılabilir cihaz yazılımları yardımıyla da karikatür çizebilirsiniz.
Ülkemizde Karikatür
Salih Memecan, Sabah gazetesinde daha çok çocuklara yönelik olan Bizimcity karikatürlerini çizmektedir. Çocuklara yönelik olması sebebiyle derin anlamlar içermez.
Erdil Yaşaroğlu, olan biten herşeyin başından sonuna kadar günlük olarak çizdiği Penguen dergisinden gerek hükümete, gerek medya üzerinden gerçekleşen gaflara gönderme yapar.
TED konuşmasında ilk defa karikatür çizmenin inceliklerini ve detaylarını anlatmıştır. Gezi parkı olaylarının gerçekleştiği zamanlarda yaptığı karikatürler, dünyaca ünlü haber kaynaklarına konu olmuştur.