Kukla nedir?
Kukla, hazırlanılmış insan figürlerinin kol, bacak ve baş bölgelerini çeşitli yöntemlerle oynatarak seyirciyi eğlendirmeye ve ders vermeye yönelik sahne oyunlarına denir.
Kuklaları yönlendiren kişiye Kuklacı ismi verilir. Doğu kültüründen çıktığı her ne kadar kesin olsa da, henüz hangi ülke tarafından çıktığı bilinmeyen Kukla Gösterileri’nde konuyu izleyicilere hissettiren bir müzik de kullanılabilir. Bu müzikler genellikle piyano ağırlıklıdır.
Genel olarak üç farklı kukla yöntemi vardır. Bunları saymak gerekirse; El kuklası, çubuklu kukla ve ipli kukla.
Bu kukla gösterilerini hazırlayan Kuklacıların her kukla türüne göre farklı tabirleri ve kalıplaşmış cümleleri vardır. Örnek vermek gerekirse ipli kukla yönteminde sıklıkla kullanılan “İki ters, bir düz.” cümlesi kuklacılar arasında çok şey ifade edebilmektedir.
El kuklası, çocukluğumuzdan da bildiğimiz üzere kumaş ve benzeri bir maddenin üzeri kalem ve diğer malzemeler ile süslenerek yapılan kukla türüdür. Bu kukla türü diğerlerine nazaran daha basit ve yaş ortalaması küçük olan kitlelere hitap eder.
Çubuklu kuklalarda ise hareketler belli ve sabittir. Kuklacının elinde tuttuğu çubuklar ile yönetildiğinden, farklı hareket ettirilebilme şansı pek yok.
İpli kuklalar, kuklacılık sanatının belki de en zor ve en estetiğidir. Güzel olduğu kadar karmaşık olan bu kukla türüne kuklacılar arasında “holden kukla” diye de hitab edilir. İpler ile yönetildiğinden dolayı çubuklu ve el kuklalarına göre, daha fazla hareket kalıbı barındırır.
Kukla Yapımı
Kukla yapımı esnasında, etrafınızdaki gereksiz malzemelerden yararlanmanız sizin açınızdan iyi olacaktır. Elimizdekileri değerlendirerek yaptığımız her şey, sanatımızı daha kaliteli ve özel kılacaktır. Dolayısıyla bir el kuklası yapmak istiyorsanız, kalın renkli bir çorap kullanabilirsiniz. Çubuklu kukla içinse oyuncak figürler en ideal seçim olacaktır. İpli kuklalar için bir numarayı, bez bebekler kapıyor.