Ülke dışında yaşayan milyonlarca soydaşımız için gümrük kapılarında, limanlarda ve havalimanlarında en çok önem gösterilmesi gereken hususlardan birisi de altın, ziynet ya da takı meselesidir. Gerek yurtdışına çıkışlarda ve gerekse Türkiye’ye gelişlerde kişilerin yanlarında bulundurabilecekleri altın ile ilgili sınırlamalar mevcuttur. Yurtdışına altın götürmek ve yurtdışından altın getirmek ile ilgili bilgileri yazı detayında bulabilirsiniz.
Yurtdışına Altın Götürmek!
Ülke dışına altın götürmek; bahse konu altının azami 15 bin Amerikan Doları değerinde olması şartı ile serbesttir. Söz konusu altının değerinin yanı sıra; ticari amaç güdülmemesi, borç, armağan vb. olmaması gibi şartlar da bulunmaktadır.
Kişinin yanında bulunan altın 15 bin dolardan fazla bir değere sahip ise bu tutarın üzerindeki kısım ile ilgili yetkililere bilgi ve belge sunulması zaruridir. İlgili altın beyan edilmeden gümrükten geçmeye çalışmak yasal değildir. Bu gibi durumlarda kişinin üzerindeki altına el konulmakta, şahsa idari para cezası uygulanmakta ve şahıs hakkında yasal işlem başlatılmaktadır. Bu kapsamda kişi hakkında Mali Suçlar Araştırma Kurulu’na (MASAK) ve savcılığa bildirimde bulunulmaktadır. Sonraki süreç savcının vereceği karar doğrultusunda sürdürülmektedir.
Yurtdışından Altın Getirmek!
Yurtdışından Türkiye’ye altın getirmek de tıpkı ülke dışına altın çıkarmak gibi kıstaslara tabiidir. Bu noktada altının değeri yine maksimum 15 bin dolar olabilecektir. 15 bin dolardan daha az değerdeki altın ile ilgili gümrükten geçiş sorunu olmazken; bu tutarın üzerindeki altın da gümrük yetkililerine yasal belgeler ile beyan edildiği takdirde yurda getirilebilir. Örneğin Türkiye’ye giderken bahse konu altınların kişinin yanında olduğunu ispatlayan ve bu konuda yasal bir sıkıntı olmadığını gösteren yabancı ülke gümrük belgesi var ise bu belge yeterli olabilir.
15 bin dolar ederden daha fazla kıymete sahip altın ile Türkiye’ye giriş yapmaya çalışan ve bu altını yetkililere bildirmeyen kişi hakkında da tıpkı yurtdışına 15 bin dolar üzeri değerdeki altını beyan etmeden kişiye tatbik edilen yasal adımlar uygulanmaktadır.
Yurtdışı Altını Nereye Emanet Edilir? Türkiye’de Altın Nereye Emanet Edilir?
Gerek yurtdışında ve gerekse Türkiye’de bulunan altınları ile gümrük kapılarından geçiş yapmak istemeyen kişiler bu altınları kiralık kasalara bırakabilirler. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında pek çok banka kiralık kasa hizmeti vermektedir. Örneğin Almanya’da kiralık kasa hizmeti için Kuveyt Türk Katılım Bankası Almanya iştirak kuruluşu KT Bank kiralık kasa ürününe göz atılabilir.
Bir yorum
Pingback: Yurtdışına Altın Götürmek ve Yurtdışından Altın Getirmek! – Finans Rehberi