Bir kişinin yada canlının baş kısmının resmedilmesi yada çizilerek tasvir edilmesine portre denir.
Portre çizim şekilleri farklı farklı taktiklerle yapılabilir mesela karakalem portre yada yağlı boya portre gibi ayrıca portre resimler ile sadece baş kısmı ile sınırlı kalınmaz.
Baş, göğüs, omuzlar bazen de özellikle diz kısımlarına kadar çizilen portrelere rastlamak mümkün .
Portre resim çizmek için ışık ve modelin duruşu çok önemlidir. Tam cepheden gören bir şekilde portre resmi çizmek kişiyi hareketsiz olarak gösterebilir.
Ancak baş kısmının sağa ya da sola çevrilmesiyle yani buna yarı profilden çizimde denebilir bu şekilde çizilir ise en sağlıklı sonuç elde edilir.
Portre resim çizilirken resmi çizen kişi için canlı modelde hareketsizlik çok önemlidir ve çizimde ışık önemli etkenlerdendir.
Ben şahsen lokal ışık kullanıyorum bu sayede hem model ışıktan rahatsız olmuyor hemde yüz hatları daha belirginleşiyor bunlar benim için artı demek .
Ayrıca ressamlar kendi portre resimlerini de çizebilirler. Bunun birçok örneği ile karşılaşmak mümkündür.
Tek yapılması gereken aynanın karşısına geçmek ve tüm hazırlıkları tamamladıktan sonra resmin çizilme aşamasına geçilmesidir.
Yada fotoğraftan da çizebilirsiniz ama bence biraz büyütün fotoları yoksa ayrıntıları kaçırabilirsiniz .
Canlı modelden portre çiziminde Model olarak karşımızda duran kişi ile aramızda 3-4 metre mesafe olmalıdır. Ne çok yakın ne de çok uzak olmamalıdır.