Öncelikle Perspektif’in ne olduğunu bilmemiz için sadece bir çizim tekniği olduğunu bilmeniz yeterli olmayacaktır.
Her resimde mutlaka farklı farklı teknikler kullanılmaktadır. Bu tekniklerden biriside perspektif olarak bilinmektedir.
Resim sanatı ile ilgilenen kişiler iki boyutlu bir yüzeye, üç boyutlu cismin çizilmesini yada bu süreci de iyi bilmelidir.
Çünkü perspektifin ana temeli budur.
Bir nesneyi çizmek istediğinizde onu karşınıza alın ve şunu asla unutmamak gerekir.
Siz nesneden uzaklaştıkça nesne gözünüzde küçülür nesnenin hatlarını ayırt edemez ve renklerin birbirine karıştığını ya da donuklaştığını görürsünüz.
Bu fark nedir sizce? Perspektifin teknik anlayışı olarak kabul edilir. Kısaca Perspektif kendi içinde farklı dallara ayrılır.
İşte maddelere ayırdığımız bu tekniklerin detayları;
- Çizgi Perspektifi; Paralel çizgiler sonsuzda birleşmelidir. Özetle görünümün gözden uzaklaştıkça boyut olarak küçülmesi şeklinde kabul edilir.
- Renk Perspektifi; Karşınıza aldığınız nesneden uzaklaşınca ya da nesneye gelen ışıkların farklı açılardan cisme düşmesi sonucu cisimde renk değişmesine tanık olacaksınız. Ve uzaklaştıkça renkler canlılığını yitirerek matlaşacaktır işte buna da renk perspektifi adı verilmektedir.
Perspektif kelimesini duyduğunuzda aklınıza şu terimlerin gelmesi gerekir. Görme noktası, ufuk çizgisi, ufuk düzlemi, karşıdan gördüğünüz çizgiler ve kaçış noktaları her daim aklınızda bulunması gereken terimler olarak kabul edilmelidir.
Perspektif Çeşitleri
Aksonomoetrik Perspektif; İz düşüm esaslarına göre çizilen resme denir. Aksonometrik Perspektif 3 grupta toplanabilir.
- Dimetrik
- Trimetrik
- İzometrik
İzometrik Perspektif; Bir cismin iki kenarının yatay olması, 30 derecelik açı ile üç boyutlu gerçek boyutlarla çizilen resme denir.
Bir çizim yapmaya karar verdiysek ve karşımıza aldığımız cismi doğru bir şekilde görebilirsek istediğimiz sonuca ulaşmamız mümkün olacaktır.
Bunun için mutlaka perspektif kurallarına uymamız gerekir.