Ahşap Yakma Sanatı, ülkemizin kenara itilmiş sanatları arasında yer almaktadır.
İsminden de belli olduğu gibi ahşap isimli malzemenin çeşitli tekniklerle yakılarak resim sanatı ile birleştirilmesi olarak da açıklanabilir.
Dünya ülkelerinde Pyrogravure ismiyle tanınır.
Günümüzde bu sanat, yakma makinesi yoluyla gerçekleştirilir. Oldukça zor ve diğerlerinden farklı bir teknik olması, güzel ülkemizin günümüz sanatçıları tarafından tercih edilmeme sebeplerinden bir tanesidir. Ülke olarak kolaya kaçmayı, kısa yoldan ünlü olmayı sevdiğimizden, ahşap yakma sanatını hakkını vererek yapan çok az sayıda emektar yaşamaktadır.
Ahşap Yakma Sanatı nasıl yapılır?
Öncelikle ahşap üzerine resmin veya desenlerin aktarılması gerekmektedir. Ahşap üzerine yapılacağından fazla detaylı resimler tercih etmemeniz gerekir. Zira detayları halledeceğiniz esnada güzelim resmi berbat edebilirsiniz.
Kusursuz çizgilerle ahşabın üzerine yapılan çizimin ardından ahşap yakma makinesiyle bu çizgilerin üstünen geçilmelidir. Aman dikkat, sanat yapacağım derken elinizi yakmayın.
Kullandığınız ahşabın kalınlığına ve kalitesine göre, makinenin sıcaklık derecesi dikkatli titizlikle seçilmelidir. Aksi takdirde yine aynı şekilde hüsranla sonuçlanabilir.
Kağıdınızın ahşap, kaleminizin ise yakma aleti olduğu bu sanatta, resim yaparken olduğu gibi gölgelendirme ve tonlama teknikleri de mevcuttur.
Fakat daha resmi çizerken bile çok dikkatli olmamız gereken bu sanatta, bu gibi detayları aktarırken ne kadar ince eleyip sık dokumamız gerektiğini siz düşünün.
Yakma makinesi ile yapılan bu sanatı, demir uçlu kalem benzeri bir malzemenin ucunu yakarak da daha rahat icra edebiliriz.
Büyük sabır gerektiren ahşap yakma sanatı, ülkemizde büyük yerlere gelebilmek için genç sanatçıların desteğine ihtiyaç duyuyor.