Puantilizm akımı 19. Yüzyılın sonlarında ve 20. Yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan bir akımdır.
Fransa’da doğan bu akım yeni izlenimci ressamlar tarafından sıklıkla tercih edilmiştir.
Bu teknik sayesinde tuvale aktarılmış olan resimlerin tamamında ufak temel renk noktası yer almaktadır. Bu sayede birbirleri ile karıştırılmadan bir araya getirilmiş ve izleyici gözünde farklı ara renklerin illüzyonu oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Bu akım bireylerin yakın olan ufak renk noktalarını birleşik görmesi esasına dayanmaktır.
Bu tekniği başarıyla kullanabilmek için renk teorileri konusunda sağlam bir eğitim almak şarttır.
Akımın meydana gelmiş olduğu kelime ilk kez 1880 senesine doğru bu teknikle alay eden eleştirmenler tarafından kullanılmıştır ancak günümüzde küçümseme anlamı içermemektedir.
Puantilizm akımının temsilcileri arasında Georges Seorat, Paul Signac, Camille Pissarro ve Henri Edmond Cross yer almaktadır.
Puantilizm Akımının Temsilcileri
Georges Seurat: Fransız akademik geleneğine bağlı kalmıştır ve art izlenim, noktacılık tekniğini resimlerinde kullanmıştır. Önemli resimleri arasında; Les Poseuses, The English Channel at Grandcamp (1885), A Corner of the Harbor of Honfleur (1886), Evening, Honfleur (1886) yer almaktadır.
Paul Victor Jules Signac: Neo-empresyonist Fransız bir ressamdır. Seurat ile beraber puantilist resim stilini geliştiren akımın önemli temsilcileri arasındadır. Önemli resimleri arasında; Pazar, 1889-1890, Félix Fénéon portresi(1890), Avignon Papalık Sarayı(1900), Marsilya Limanı(1905), Kahvaltı(1886-1887), San Tropez Limanı(1901) yer almaktadır.
Jacob Abraham Camille Pissarro: İzlenimci yöntemi ile tanınmış olan Fransız ressamdır.
Art izlenimcilik ve İzlenimcilik akımlarına büyük katkılarda bulunmuştur. Bu akımlara vermiş olduğu katkılar ile beraber Signac ve Seurat gibi meslektaşlarına da önemli desteklerde bulunmuştur.
Önemli eserleri arasında; Boulevard Montmartre à Paris(1897), Boulevard Montmartre: Mardi Gras(1897), Boulevard Montmartre, morning, cloudy weather(1897), Boulevard Montmartre la nuit(1898) yer almaktadır.
Puantilizm akımının doğuşuna farklı bir yaklaşım da bu makale de yer almaktadır. Linki Tıklayın. Puantilizm Akımı
Bir yorum
Pingback: Puantilizm Akımının Çıkışına Bakış – Resim hocam