Türkiye’deki Resim ve Heykel Müzeleri, Türk plastik sanatlarının başladığı yıllardan günümüze kadar olan tüm koleksiyonlar sergileyerek araştırmacı ve sanatseverlere sunmaktır. Müzelerin en büyük ve önemli misyonu bunca yıl korunan koleksiyonların sonraki nesillere bozulmadan aktarılmasıdır. Ülkemizde resim ve heykel müzelerinin tarihi kökeni 200 yıl öncesine dayanır. İlk Resim ve Heykel Müzesi Atatürk’ün talimatı ile 1937 yılında Dolmabahçe Sarayı Veliaht dairesinde hizmete girmiştir. Bunun ardından İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve daha sonra Ankara Resim ve Heykel Müzesi açılmıştır.
Resim ve Heykel Müzelerinde plastik sanatlara ait koleksiyonların sergilenmesinin yanı sıra müze galerilerinde yerli ve yabancı birçok sanatçının eserleri sergilenmekte olup ayrıca film ve dia gösterimleri yapılmaktadır. Bazı zamanlarda da sanatla ilgili konferans ve açık oturum düzenlenmektedir. Bunun haricinde atölye ortamında Güzel Sanatlar Fakültesi hazırlık kursları ve plastik sanatlar alanında kurslar verilmektedir.
Türkiye’de 3 adet Resim ve Heykel Müzesi bulunmaktadır. Bu müzeler Kültür Bakanlığı bünyesinde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün kuruluşu olarak çalışır.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü 1980 yılında faaliyete geçmiştir. Müzede altı adet sergi salonu, üç adet galeri salonu, sanat çalışma atölyeleri, kütüphane, konser, film ve tiyatro gösterimleri için salonu bulunmaktadır.
İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galeri Müdürlüğü 1952 yılında galeri olarak açılıp uzun yıllar plastik sanatlar alanındaki eserleri sergilemiş ve arıca amatörler için kurs faaliyetlerine devam etmiştir. 1973 yılında Konak’taki yeni binasına taşınarak müzeye dönüşmüştür.
Erzurum Resim Heykel Müzesi ve galeri Müdürlüğü 1963 yılında hizmete girmiştir. Önceleri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer aldıktan sonra 1976 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiş olup tarihi Kongre Binasında hizmetlerine devam etmektedir.