Yapay pigmentlerin katılaştırılarak hamur hale getirilmesinin ardından tebeşir ve suyla rafine edilmesinin sonucunda, ilk okullarımızdan da hatırlayacağımız pastel boyalar ortaya çıkar.
Gerek eski ressamlar, gerekse günümüz ressamları tarafından arka planda tutulan pastel boyalar, resim yapmanın en basit araçlarından bir tanesidir.
Kendine has görselliğiyle kimilerinin çok sevdiği, kimilerinin ise tercih etmediği pastel boyaların bizler için yeri bambaşkadır. Bu makalemizde sizlerle pastel boya tekniği üzerinde duracağız.
Pastel kelimesinin kökeni Fransızca’ya dayanır. Ana anlam olarak bir araya getirme ve karıştırma gibi manaları içerse de, Türk Dil Kurumu tarafından soluk ve mat özelliklerinin bir araya getirilmesiyle oluşan yeni kavramdır.
Pastel boya nasıl yapılır?
Pastel boya tekniğini yapabilmek için diğer tekniklerde de olduğu gibi öncelikle fon kağıdına çizimimizi yapmalıyız.
Eğer koyu fon kağıdı kullanıyorsanız, beyaz renk ile açılışı yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Aksi takdirde beyaz bir fon kağıdı üzerine dilediğiniz renk ile temel atabilirsiniz.
Pastel boya tekniği ile çalışırken, boyamaya en zor detaydan başlamalıyız. Genellikle bu zor detaylar en ufaklarıdır.
Fakat burada önemli olan sizin zorlanıp zorlanmamanız olacağından başlangıcı dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Pastel boya tekniğini uygularken renklendirme esnasında zorlanmamanız açısından sivri uçlu ve sert pastel boya kullanmanız sizin için en doğru karar olacaktır.
Pastel boya tekniğimi geliştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Pastel boya tekniğinizi geliştirmek istiyorsanız, benim sizlere nacizane önerim; natürmort çalışmalarını, aynı kalıp içerisinde tekrar tekrar farklı şekillerde renklendirmeniz olacaktır.
Örnek olarak ele almak gerekirse Şeker Ahmet Paşa’nın natürmort tablolarını şablon yaparak tekrar tekrar pastel boya ile boyamanız, pastel tekniğinizi geliştirmenize büyük katkı sağlayacaktır.