Resim Çizimi İlk Uygulamalı Dersler & Ders 3

Ders 3

Geometrik Algı Yaratma Süreci

Resim’e  ilk adım kategorimizde ki  bu son dersimiz arkadaşlar bundan sonraki derslerimizi http://resimhocam.com/Kategori/resim-cizimi/ bölümünden takip edebilirsiniz.

Ilk adım kategorimizde sizlere çizgiler daireler geometrik şekillerin çizimleri hakkında bilgiler verdik ve devam eden ikinci dersimizde ise iki boyutlu resimlere form vermeyi öğrendik ve bu anlattıklarımı farklı farklı çizimler olmak koşulu ile en az 20 farklı çizim yapmanızı istedim.

Bu son dersimizde ilk adım konumuzu bitirip yeni kategorimiz olan Resim Çizim Dersleri bölümünden devam edeceğiz.

Bu son dersimiz de objeleri ve figürleri geometrik olarak algılamaya çalışacağız ki bunu yapabildiğimizde çizimlerimiz çok sağlam ve orantılı olacak.

Peki bunu nasıl yapabiliriz mesela hemen bir örnekle başlayabiliriz örneğin bir araba tekerleği çiziyoruz diyelim bunu ilk bakışta bir daire olarak algılamalıyız ve ilk aşamada beynimizde oluşan algı o tekerleğin boyutlarında bir daire oluşturmak olmalı. Tıpkı bir evin temeli gibi ne kadar sağlam temel kurarsak o kadar sağlam ilerleriz.

Bir de şu açıdan bakalım aksini düşünelim bir araba çizdiniz ve tekerleri elips şeklinde bir diğeri yumurta gibi ama tekerlerin dişleri dokusu hatta üzerindeki markasına kadar çok harika bir çizim yapmışsınız fakat tekerlek daire değil yumurta şeklinde sizce hangisi doğru olur tabi ki oran orantısıyla sağlam olan çizim daha başarılı olur.

Özel yetenek sınavlarında jüri üyelerinin en fazla dikkat ettikleri konulardan biri de bu yani oran orantı siz istediğiniz kadar kara kaşlı kara gözlü çizimler yapın eğer ki bir kolu kısa bir kolu uzun bir insan figürü çizmişseniz boşa çizmişsiniz o kadar şeyi derler ve sizleri sınavlarda elerler arkadaşlar.

eskiz çizim
Resim çizim teknikleri

İlk aşama derslerimizin bu kadar önemle üzerinde durmamdaki sebep bu yüzdendir korkmadan çizgi atmazsak, çizim yapacağımız modele bakarken görmezsek, oran orantıyı kompozisyonu bilmezsek her şey boş bu konular üzerinde uzun uzun durun arkadaşlar.

En başta dediğim gibi objeleri geometrik olarak algılayın demiştim bir örnek daha vererek konuyu kapatacağım gerisi tamamen sizin çabanıza kalıyor en az 50 küçük çizim yapmalısınız.

Örneğe geçiyorum ;mesela bir bardak çiziyoruz ilk olarak ben bardağa baktığımda bir dikdörtgen görüyorum ve hemen bardağın boyutlarıyla orantılı bir dikdörtgen çiziyorum daha sonra neyi görmemiz lazım peki arkadaşlar ,işte size bir ipucu daha bardağın aslında dikdörtgen ama form olarak dikdörtgen bir silindire benzediğini hepimiz görebiliriz ve bu aşamadan sonra ben artık bardağın matematiksel çözümlemesini yaptım hemen o dikdörtgenin içine bardağın formuna uygun sekil de silindir yapıyı yerleştiriyorum ve ondan sonra ki aşamalarda bu temelin üzerinden çizimime başlıyorum artık olay sizde ışık gölge vs kullanarak bardağı çiziyoruz olay bundan ibaret arkadaşlar diğer dersler dediğim gibi http://resimhocam.com/Kategori/resim-cizimi/ bölümünden devam edecektir.

Sağlıcakla Kalın 🙂

Ayrıca Kontrol Et

Çizgi

Tek başına yüzey ve hacim etkisi göstermeyen, bulunduğu yere göre ince uzun ve belli yollar izleyen görsel tasarım elemanıdır.

2 Yorumlar

  1. Hocam harikasınız ilk defa böyle iyi bir site bulabildim.resim hakkında ki temel bilgileri çok güzel anlatıyonuz. Başarılarınızın devamı dilerim hocam

  2. Teşekkür ederim yakında daha hızlı olarak devam edeceğiz bizi takip ediniz