Bölümün Tanımı, Programın Kapsamı ve Amacı : Arkeoloji, geçmişe ait bilinmeyenleri ortaya çıkarır.
Sanat Tarihi ise, insanoğlunun günümüze kadar ulaşan değerli eserlerini estetik yönden ve yaratıcılık yönünden inceler. Arkeoloji ve Sanat Tarihi bilimleri birbirleriyle yakından ilişkilidir ve bu bağlamda Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünün amacı, öğrencinin eski cağ sanatı ve tarihi hakkında derinlemesine ve kapsamlı bilgi edinmesini sağlamak ve bu konuda uzmanlaşmasına yardımcı olmaktır.
Okutulan Belli Başlı Dersler Nelerdir ve Nasıl Bir Akademik Eğitim Verilmektedir? Arkeolojinin başka bilim dalları ile kurduğu ilişkiler ve bunlardan sağladığı katkılar göz önüne alındığında eğitim süresince arkeoloji ve sanat tarihi ağırlıklı temel derslerin yanı sıra tarih, coğrafya, kültürel ve fiziki antropoloji konularında da dersler sunulmaktadır.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi dalında, eski kültürlerin yaşayışını, değişimini ve dünyasını anlayabilmek için bunların yarattıkları yazılı belgelerin de okunabilmesi şarttır. Bunu sağlamak için de iki yıl, ölü diller ile ilgili dil ve yazım kurallarını, eldeki metinler ile irdeleyen dersler verilir.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi eğitiminde kuramsal derslerin yanı sıra öğrencilerin öğrendiklerini uygulamaları ve pratik kazanmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar da yapılmaktadır
Adaylar Ne Tür Özellikler Taşımalı? Bu bölümü seçmek isteyen öğrencilerin, öğrenme arzusu taşıyan, doğayı ve açık havayı seven, tarihe meraklı gözler ile bakan, sanata değer veren, müzeleri ya da ören yerlerini ziyaret etmeyi seven, herhangi bir anıtı incelerken “ne, neden, niçin ve nasıl” sorularını soran, ilgi ve merak sahibi kişiler olmaları gerekmektedir.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi dalında, literatürün büyük bir kısmının yabancı dillerde kaleme alınması bu alanda çalışmak isteyen kişinin yabancı dil bilmesini (birden fazla) gerekli kılmaktadır.
Ayrıca bu alanda çalışma yapmak isteyenlerin bedence sağlam olmaları özellikle yaz aylarında yapılan kazı çalışmalarında önemli bir gerekliliktir.
Çalışma Alanları, İş Bulma Olanakları ve Geleceği: Mezunlar başta müzeler olmak üzere, kamu görevinde çalışabilecekleri gibi, turizm alanında da iş imkanları vardır. Bu alanda eğitim yapanlar kazı uzmanı, müze uzmanı, eski eser araştırmacısı, sanat eleştirmeni olarak çalışabilmektedirler.