Fatoş Altınbaş Sarıgül, 15.yy’dan beri Kapalıçarşı’nın mihenk taşlarından olan mücevher işçilerini konu alan Bir Dönüşüm Hikayesi adlı eserini Babil Yayınlarından çıkarttı.
Mücevher ustalarının sanat eserlerini antropojik yollarla gözlemleyen Sarıgül, günümüzde yok olmaya doğru giden bu sanatı ve ustalığı bilimsel açıdan inceledi. 2 yıl boyunca araştırma yapan ve asırlara kötülüklere karşı tılsım olarak kullanılan mücevherlerin ve onları ölümsüz kılan mücevher ustalarının tarihsel gelişim süreçlerini ele alıyor.
Oldukça farklı bir bakış açısıyla yazılan Bir Dönüşüm Hikayesi: Kapalıçarşı’daki El Yapımı Mücevher Ustaları eseri, günümüzde oldukça azalmış olan ustaların dilinden okuyuculara ışık tutan bilgiler içeriyor.
Usta Çırak İlişkisi Yok Oluyor
El işçiliğinin en önemli detaylarından olan temel ihtiyaç usta çırak ilişkisinin de değerini kaybetmeye başladığı günümüzde, doğanın insanlara armağanı olan değerli taşların, bu mücevher ustaları sayesinde değerlendiğini dile getiriyor.
Anadolu’dan itibaren fabrikasyon sisteme direnen ve günümüzde yok olmaya yüz tutan bu sanatın ustaları, artık yok denecek kadar az ve teknolojiye yenilmiş durumda. Bir Dönüşüm Hikayesi aslında bu sanatın yok oluşunun bir anlamını içeriyor. Kitapta geleneksel olarak el işi üretim yapan ustalığın 10-15 yıl içinde yok olacağı konusundaki tezin sınanması sağlanmış.
1981 yılında doğan Fatma Altınbaş Sarıgül, Kemerburgaz Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapıyor ve bu konuda iki yıllık bir araştırmanın sonucunu ele almış.