Su ile karıştırarak yapıldığı için bu ismi alan Sulu Boya, resimlere hoş ve farklı havalar katan bir tekniktir.
Daha farklı teknikler de sulandırılarak yapılabildiği için, sulu boyanın asıl özelliği su ile karıştırılması değil, su gibi hafif ve saydam oluşudur. Sulu boya ile yapılmış bir tabloya baktığınızda renkler oldukça yumuşaktır.
19. yüzyıldan itibaren Empresyonizm ve Kübizm akımlarının getirdiği sanatsal normlar eşliğinde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan sulu boya tekniği, diğer tekniklerin aksine esere birden fazla anlam döşediğinde usta eller tarafından farklı tekniklerle harmanlanmıştır.
Sulu boya tekniği nasıl yapılır?
Sulu boya tekniğini uygularken, başlangıcı kalem ile yapmalısınız.
Desenleri çizerken kalemimizi bastırmamalıyız çünkü renklendirme esnasında resmin kirlenmesine sebebiyet verebiliriz.
Desenlerimizi çizerken dikkat etmemiz gereken diğer bir konu ise, renklendirmeyi çizimden önce kafanızda canlandırmanızdır. Eğer canlandırmazsanız çiziminiz ile renklendirmenizdeki ışık ve gölgelerin uyumu hoş gözükmeyebilir.
Malzemeler
-Palet
-Çabuk eriyen sulu boya
-Kalın, sert kağıt
-Sivri uçlu fırça
-Su kabı
• Öncelikle kağıdınızın üzerine desenlerinizi çizin.
• Daha sonra tüp boyalarınızı paletin üzerine yerleştirin.
• Ardından resmin en çok yer kaplayan yerinden, en az detay barındıran noktasından boyamaya başlayabilirsiniz.
• Gölgelendirme gibi teknikleri yaparken dikkat etmelisiniz. Sulu boyanın geri dönüşü yoktur.
• Gölgelendirmeyi uygularken resminizin büyük bir kısmının daha önceden renklendirilmiş olması, doğru hareket olacaktır. Ayrıca gölgelendirmeyi yaparken fazla abartmayın, zira nesnenin renk tonundan fazla uzaklaşırsanız yine aynı şekilde resminiz çirkin gözükecektir.
• Başlamadan önce kağıdınızı ıslatmayı ihmal etmeyin. Ve ıslatır ıslatmaz hemen başlamayın. Kağıdın nemli diyebileceğimiz orana gelene kadar kurumasını bekleyin. Bu sayede boyalarınız daha canlı gözükecektir.