Resimde kompozisyon nedir?
Resim çizdiğiniz yüzey üzerinde eğer dolu, güzel ve aşırı şekilde ilgi çeken bir şeylerin bulunmasını istiyorsanız kompozisyona uygun bir şekilde resim oluşturmalısınız.
Kompozisyon tek çeşitli değildir. Birden fazla çeşidi vardır ve bugüne kadar tüm resim sanatçıları farklı farklı kompozisyonlar kullanmıştır.
Örnek vermek gerekirse; ‘’Rönesans dönemi için ve diğer klasik dönem çalışmalar için genellikle merkezi kompozisyon adı verilen ana temayı merkeze alan kompozisyon tarzı kullanılmaktadır.’’
Klasik kompozisyon veya diğer adıyla kapalı kompozisyonda denilebilir. Bu kompozisyon türünde resim tablosunda önemli olan merkezdir.
Yani merkeze özel bir resim çizilir ve etrafına simetrik bir şekilde diğer figürler yerleştirilir. En çok kullanıldığı dönem Rönesans dönemidir.
Birde modern kompozisyon vardır. Bunun diğer adı ise; ‘’Açık kompozisyondur.’’ Kapalı kompozisyondan oldukça farklıdır ve tablo üzerindeki resim her yere yayılır.
İlk bakıldığı zaman resmin bitiş noktası görülmeyebilir veya resim tablo dışında da devam ediyor gibi gözükebilir.
Eğer güzel ve ilgi çekici bir kompozisyon oluşturmak istiyorsanız kompozisyon parçalarını birbirlerine bağlarken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır.
Mesela; ‘’Parçaları oluşturacağınız zaman zıt renklerden yararlanılmalıdır. Yani açık ve koyu renkler birbirleriyle beraber kullanılmalıdır.’’
Ama resme başlamadan önce mutlaka hangi rengi daha çok kullanacağınıza karar vermelisiniz.
Zira simetri bozulabilir. Özellikle manzara resmi çizerken simetrinin bozulmaması açısından renklerin seçimi önemlidir.
Resme ilk başlayan birisi yani yeni öğrenmeye başlayan birisi resim üzerine yerleştireceği figürleri tek tek yerleştirir ve daha önceden planlayarak yüzeye aktarır.
Tüm bu anlatılanlar tamamen klasik çizim teknikleri ile alakalıdır ama siz tüm bunların dışına çıkarak asimetrik çizimler yapabilirsiniz bu tamamen sanatçının yorumu ile alakalıdır.