Kahve hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini alan içeceklerden birisidir.
Bazen miss gibi kokusu burnumuza geldiğinde ‘’ oh ne güzel kokuyor’’ dediğimiz zamanlar olurken, bazen de fal bakmak için hayal gücümüzü zorladığımız anlar olmaktadır.
Özellikle fal konusunda içilmesi konusunda tercih edilen Türk kahvesinin kırk yıl hatırı olması da bilinen gerçekler arasındadır.
Adını şiirlerle, şarkılarla da duyduğumuz kahve bu günlerde resim yapma konusunda da üstün bir başarı sağlamaktadır.
Hemen hemen her alanda bize yardımcı olan kahvenin resim sanatında yer alması ise güzel sonuçların ortaya çıkmasında etkili bir yöntem olacak gibi görünüyor.
Düşünüldüğünde o mis gibi kokunun resim kâğıdı üzerinde kokması da ayrı bir hava katacaktır.
Resimlere ilham ve renk veren kahve aslında daha öncelerden resim sanatındaki yerini çok öncelerden almıştı. İnceltmelerde ve gölgelendirmelerde kullanılan kahve bazı tekniklerin gelişmesiyle resim sanatına tamamen hâkim olmasını da başardı.
Kahve ile resim yapmak için, kahvenizi hazırlayınız. Elinizde bir fırça olması ve tuval yeterli olacaktır.
Demlemiş olduğunuz kahve ile renk tonlarını da ayarlamanız mümkündür.
Bunun için farklı kahve çekirdeklerinden farklı demleme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Kahveye koyu bir renk alması için çok kaynatmanız yeterli olacaktır.
Kahve yaparken kahvenin miktarını azaltarak ya da fazla koyarak renkleri koyulaştırabilirsiniz.
Yağlıboyalarda kullandığımız metot gibi kahveye ’de su ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz.
Kahve ile resim yapmadan önce bir kağıda eskiz yöntemi ile çizim yapmak işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Bu eskiz çiziminden sonra kahve ile boyama yöntemine geçebilirsiniz.
Diğer boyalar gibi kahve de kuruduktan sonra renk değişimine geçecektir. Bunu da hesap ederek tonları seçmeniz sizin için en iyi sonucu verecektir.
Kahve ile resim çizmek konusunda merakınız varsa bu yazı altından soru sorabilirsiniz.
Hocam kahve kuruduktan sonra dökülmeye basladi. Ne yapmaliyim? Tesekkurler.
Eski bir gelenektir. Sıvıların içine az miktarda şeker eriterek boyama uygulaması yaparsanız, kullandığınız boyalar hem daha canlı görünmesini sağlamış olursunuz, hemde pigmentlerin daha sıkı bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlamış olursunuz.
bu rada dökülecek kadar koyu bir miktarda neden karıştırdınız çalışmanızı. kahveyi sadece sepya tonunu elde edeceğimiz miktar kadar sulu şekilde kullanacaktık.
Bu çalışmanızı kurtarma yoluna bakacaksak eğer fiksetif diye tanımladığımız sprey tutturucular mevcuttur, resim malzemeleri satan işyerlerinde. Ama bundan sonra ki çalışmalarımızda, kahvenin telveleri çalıştığımız resim’de değil fincanımızda kalsın 😉
Sanat ışığınız hiç sönmesin.